דו"ח רווח והפסד
מטרות הדו"ח
ניתן לתמצת את מטרות דו"ח רווח והפסד במספר נקודות עיקריות:
- דו"ח כספי המסכם הכנסות והוצאות בתקופה מוגדרת.
- אחד מהדו"חות שעל חברה ציבורית להנפיק כל רבעון, יחד עם מאזן ותזרים מזומנים, המעידים על ביצועים פיננסיים של חברה.
- הדו"ח ערוך חשבונאית בשיטת הצבירה.
- דו"ח רווח והפסד, מהווה תמיד בסיס להשוואה מול תקופה קודמת, בכדי למדוד מגמה לאורך זמן ומשמעויותיה.
תוכן עניינים
מה ההבדל בין תזרים מזומנים לדו"ח רווח והפסד?
1. תזרים מזומנים
תזרים מזומנים, נמדד על בסיס כניסת ויציאת מזומנים מהעסק, כששולמו או נתקבלו. אי לכך, משקף את מצב נזילותה הכספי של החברה בכל רגע נתון, כשההוצאה וההכנסה מתבטאים בתוספת וגריעת כספים דה פקטו בפועל.
2. דו"ח רווח והפסד מצטבר
בדו"ח זה, ההכנסות וההוצאות נרשמות ברגע שנוצרו, עם קבלת והוצאת החשבונית וללא קשר לתשלומים בפועל. לצורך העניין, נרשמות פעולות שהכספים בגינן ייושמו פיזית, בעתיד.
מה מבטא הדו"ח בשורה תחתונה?
הדו"ח מוגש במבנה בינלאומי קבוע, המפרט סעיפים שונים, כשהשורה התחתונה נמדדת באופן הבא:
הכנסות – הוצאות = רווח/הפסד.
כאשר ההכנסות גדולות יותר מההוצאות, מתקיים רווח. כאשר ההוצאות עולות על ההכנסות, מתקיים הפסד.
הדוח לכאורה, משקף את ההחלטות הניהוליות שקיבל העסק והשפעותיהן.
באמצעות הדוחות יכולים בעלי המניות למדוד את הביצועים, והדבר מגשר על הניהול בפועל אל מול ציפיות הבעלים.
לדוחות הכספיים יש תפקיד משמעותי בקבלת אשראי בנקאי או כספי משקיעים, היות והם מציגים התחייבויות, חובות ורווחים, המסייעים בקבלת החלטות מושכלות ביחס לחברה. משקיעים עושים שימוש בדוחות אלו להערכת כספיהם. הדוחות מספקים מידע על כושר הפירעון של החברה, בטווח הארוך והקצר. הגופים הממשלתיים נתמכים בדוחות אלה, לקבלת החלטה על מדיניות המיסוי והרגולציה ביחס לאותה חברה.
מה הם סעיפי דו"ח רווח והפסד?
כאמור, הדו"ח מובנה באופן קבוע ובסכמה בינלאומית, כך שיהיה קריא וברור גם למשקיעי חוץ כמו גם למוסדות פיננסיים בינלאומיים, ולהלן מספר הגדרות רלוונטיות:
מכירות
הסעיף מבטא את כלל הכנסות החברה בתקופה מוגדרת, מפעילות תפעולית עסקית, בניכוי הנחות שניתנו וזיכויים בגין החזרות.
עלות המכר
רווח גולמי
זהו הרווח (או ההפסד) כתוצאה מפעילות עסקית נטו, מבלי להתחשב בהוצאות התפעול.
הוצאות מכירה ושיווק
הוצאות הקשורות באופן ישיר למכירות כמו שכר דירה, פרסום, אחזקת רכבים, שכר עובדי ייצור, עמלות סוכנים, משלוחים והפצה וכו'.
הוצאות הנהלה וכלליות
מדובר בהוצאות הנהלה וכלליות וכל הקשור לניהול העסק בתקופה מסוימת. הוצאות שכירות, שכר עבודה, ביטוחים, צרכי משרד ושירותים וכן הוצאות פחת.
הוצאות והכנסות אחרות
סעיף זה כולל לרוב הכנסות והוצאות שאינן קשורות לפעילות הרגילה של העסק. לרוב מדובר בהוצאות חד פעמיות שלא משקפות את פעילות החברה, כמו קנסות, פסקי דין שניתנו וכו', ואילו ההכנסות האחרות המשקפות הכנסות חד פעמיות שלא מפעילות החברה כמו, הכנסות דיבדנדים, מכירת מניות, הכנסות שכר דירה ועוד.
רווח / הפסד תפעולי
הכוונה היא ל-רווח גולמי – הוצאות תפעול = רווח תפעולי.
הוצאות והכנסות מימון
רווח נקי לפני מס
חישוב הרווח הנקי מבטא את הרווח לאחר הוצאות מימון.
מס
על פי פקודת מס הכנסה סעיף 126(א), כל חברה מחויבת במס חברות בשיעור הנקבע ומשתנה מפעם לפעם. כאשר החישוב מתבצע על הרווח הנקי לפני מס.
רווח נקי
זהו הרווח הסופי והמוחלט לאחר ניכוי המס כאמור.
האם דו"ח רווח והפסד משקף את המצב האמיתי של החברה?
מצבה האמיתי של חברה, שוויה וערכה, אינם נמדדים על פי הדו"חות הכספיים, על אף שהם מספקים מידע חלקי.
הדו"חות הכספיים מבוססים על עסקאות שבוצעו בעבר ונרשמו בספרים, אך בכל מקרה, ערך של עסק נמדד גם על פי עסקאות עתידיות. לא בכדי משווים את רואי החשבון לארכיאולוגים ואילו את אנשי הכלכלה, שיש להם החזון וצפי לעתיד, מחשיבים כאסטרולוגים.
דוגמה טובה לכך יכולה להיות חברת סטארטאפ, שדו"חות כספיים שלה משקפים את ההשקעות הרבות ועל כן יציגו הפסדים, עם מעט נכסים והון עצמי. פריצת הדרך העתידית, אינה נלקחת בחשבון בדוחות הללו, למרות שהיא זו הצפויה ליצור הכנסות עצומות והוצאות מוגבלות.
הדו"חות הכספיים אינם מייצגים את החברה במדויק, מפני שהם מבוססים על שיפוטים אישיים, מוסכמות ומדיניות פנימית של רואי חשבון. הם אינם משקפים את המצב הפיננסי הנוכחי ותפקוד החברה בזמן הווה, אלא נערכים בסוף שנת כספים ומתארים פעילות של 12 חודשים קדומים. גם ערך ההתחייבויות והנכסים השתנו מאז נערך הדוח.
לעיתים, רואי החשבון מדלגים על מידע חיוני כמו, אופי הסכמים חתומים, הזמנות עתידיות וכו' המהווים מידע חשוב ביותר ולעולם הם לא מוזכרים בדוחות הכספיים.
קיימים נתונים איכותיים, שלא לוקחים חלק בדוחות כמו, פריון בעבודה, תפוקה, יחסים עסקיים וכו'. הדוחות אמנם מפרטים את ערכם של נכסי החברה, אך אינם מתייחסים לטיבם ואופיים או לפוטנציאל המימוש שלהם.
כיצד בוחרים רואה חשבון?
הורן יועצים בע"מ, מעוניינים להדגיש כי בחירת רואה חשבון, הנכון לצרכי העסק ולהכנת דו"חות כספיים מקצועיים ואיכותיים, אינם עניין של מה בכך. חברת ייעוץ המשלבת מומחיות של הערכת שווי חברות, ייעוץ עסקי, אסטרטגי וחשבונאי בניתוח דוחות כספיים לרבות דו"ח רווח והפסד, הוא המקסימום והטופ שניתן לדרוש.
רואה חשבון איכותי, בקיא בהפחתת נטל המס הכולל וניהול הרווחים לשם כך. הוא עוסק ופועל במסגרת החוק, ותפקיד המפתח שלו לדאוג שהחברה עומדת בתקנות, שכן אי עמידה בהגשת דוחות מדויקים ובזמן, גוררת קנסות ועונשים, עד לרמת פסילת דירקטוריון וסנקציות פליליות.
בעלי חברות מתקשים לנתח את מצבם הפיננסי ולשקול אסטרטגיות עתידיות, גם מפני שאין להם היכולת וגם משום שהם עסוקים בניהול השוטף, ושירותי ראיית החשבון שהם מקבלים, לא ממש נותנים את המענה. על כן, הורן יועצים בע"מ, מהווים הפתרון המדויק לצורך זה.
הורן יועצים בע"מ, יכולים להעריך את מצב החברה הנוכחי, לנתח מגמות ולעזור לתכנן ולנצל הזדמנויות בצורה הטובה ביותר. הם מסוגלים בחיזוי תזרים מזומנים ומאפשרים למנהלים לקבל החלטות נכונות. הם יכולים להתערב ולספק ייעוץ ארגוני במסגרת כישורי המומחיות שלהם.
בכדי שהכל יפעל על מי מנוחות ותשיגו את השקט הנפשי שבו אתם חפצים, בידיעה שהכל מטופל באופן מקצועי ועדיין להיות בשליטה, הורן יועצים בע"מ הם הכתובת שלכם.
באמצעות מערכות מידע חכמות, המשרתות את צרכי החברה, יתאפשר לכם ניתוח, הזנה והסקת מסקנות, תוך ניהול המידע באופן יעיל, לקחת את העסק צעד אחד קדימה, והובלת החברה באופן מותאם ומושלם להצלחה.
דו"ח רווח והפסד - סיכום
השירותים הניתנים על ידי חברת הורן יועצים בע"מ, מיועדים לבעלי עסקים ושירותים בכל קנה מידה וגודל, כאלה שחתמו עם עצמם לעשות כל מה שנדרש, בכדי להצליח בגדול ולהתעלות מעל כולם, ולהבין את העסק שלהם ברמה הכי גבוהה שיש.